Johan Cahuzak Theater
 

Trainingsbureau OOR: Onderwijs, Opvoeding en Retorica

De laatste jaren is me geregeld gevraagd trainingen op het gebied van onderwijs, opvoeding en retorica te verzorgen. Met het spelen van meer dan 5.000 cabaretvoorstellingen, een flink aantal jaren lesgeven, diverse cursussen en twee volwassen kinderen heb ik een schat aan ervaring opgebouwd.

Onderwijs. “Je hoeft niet altijd met elkaar te praten, als je maar in gesprek blijft.”

Ik belandde in het verleden op diverse scholen voor trainingen aan groepen of individuele onderwijsmensen. Met onderwijs ondersteunend personeel, onervaren lesgevers maar ook met oude rotten in het vak mocht ik mijn uitgangspunten delen door een cabaretje, gesprekken, discussies en lesbezoek met evaluatie plus aanwijzingen voor mogelijke verbetering. 
Ik wil graag mijn uitgangspunten delen met mensen die vastlopen in het onderwijs of met mensen die op dit gebied reflectie, bezinning en verdieping zoeken. In één of meer sessies is mijn rol: luisteren, inventariseren, kijken, zoeken, vragen, doorvragen, plannen maken, eventueel tips geven en misschien een andere weg wijzen. Met name nu scholen steeds meer zelf hun docenten mogen opleiden, kan een ervaren buitenstaander van grote waarde zijn.

Opvoeding. “Wie een kind heeft, is geen toeschouwer meer.”

Ik heb geleerd vanuit dat uitgangspunt te werken bij de opvoeding van mijn eigen kinderen en de jongelui die op mijn pad kwamen. Uiteraard betrokken en denkend vanuit de ander. Natuurlijk met een helder en herkenbaar plan. Maar ook laconiek, humoristisch en gespitst op mijn eigen jeugd en onhandigheid. Veel leerlingen kwamen in de loop der jaren langs in mijn lokaal, bij mijn voorstellingen of bij regieprojecten. In al die jaren ben ik er hooguit vijf tegengekomen waar ik niet mee door één deur kon. En dat lag dan misschien nog meer aan mij dan aan hen.
Ik leidde diverse  ouderavonden over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Retorica.

Verder schreef ik toespraken voor anderen, soms met regie-aanwijzingen, soms met begeleiding ter plaatse. In een aantal gevallen begeleidde ik nabestaanden bij een begrafenis of crematie. Samen schrijven en daarna mijn ruggesteun bij het uitspreken van het verhaal. Ik heb ook een aantal uitvaarten verbaal geleid.

Mijn belangrijkste uitgangspunt is en blijft humor. Soms uitbundig, soms subtiel, soms met een betraand gezicht en vrijwel altijd helend. Doorgaans is zowel bij een groepsproject als bij een individueel traject een voorgesprek van groot belang. Daarna wordt er in onderling overleg een strategie opgezet. Uiteraard kan dat telkens bijgesteld worden. De gesprekken vinden zoveel mogelijk plaats in of bij mijn molen in Ophemert. Die omgeving is rustgevend en in ieder geval niet voor de hand liggend. En als het weer het toestaat, laat ik hem draaien! Ik werk ook wel op locatie of op neutraal gebied.

Prijs
In overleg